Monday, August 17, 2009

Lamuriri

Am stat putin, am reflectat la primul meu post si mi-am dat seama ca sunt dator cu niste lamuriri. Nu atat mie cat celor care nu ma cunosc in persoana, care vor citi acest blog cap coada sau celor care vor reveni in mod special pentru continutul "pokeristic".

In primul si in primul rand, tin sa precizez ca eu nu ma consider un jucator de poker. Nu in sensul in care cel mai probabil lumea urmareste "jucatorii de poker".

Sa vedem cam ce as fi, inainte de a fi "jucator de poker":
  • In primul si in primul rand ma consider un om de familie. Imi place sa cred ca sunt un sot si un tata bun pentru sotia, respectiv fetita mea. Bun am zis, nu perfect - fiindca este greu sa te ridici de fiecare data la nivelul la care se asteapta cei de langa tine sa fii.
  • Mai apoi sunt consultant informatic. Cat imi place, cat nu imi place, am un job 5 zile pe saptamana, 8 ore pe zi, care imi ofera momentan mijloacele prin care imi pot indeplini primul "rol", cel de parinte. Nu ma pot plange de partea financiara, nici nu sar in sus de bucurie; reusesc sa aduc atatia bani in casa incat sotia, daca ar vrea sa ramana acasa cu pitica, ar putea-o face linistita si nu cred ca am ajunge sa rupem de la gura.
  • In al treilea rand, sunt un board gamer. Atat timp cat joc poker pentru a-mi putea "hrani" viciul numit board gaming, cred ca pot pune aceasta pasiune in fata. Bine, pe acelasi plan s-ar putea situa alpinismul, autostop-ul, insa aceste lucruri imi sunt putin limitate de situatia familiala. Poate mai incolo, cand creste pitica, voi reusi sa revin la ele
  • Si am ajuns in sfarsit la statutul de "jucator de poker". Bine, pot fi considerat si bucatar la fel de bine, fiindca imi place sa gatesc la fel de mult - poate uneori mai mult decat sa stau sa grinduiesc. Daca am de ales intre satisfactia castigarii unui turneu (la nivelul la care joc eu - $5-$10 intrarea) si laudele unor amici care vin la masa, ii servesc cu ceva din bucataria lui Chuckila si le vad pe fata placerea unei mese copioase ... da-l incolo de turneu, putem face bani si la cash.
Acestea fiind zise, cred ca pot sa le spun de pe acum celora care vin sa vada aici gambling, high rollers, ballers si alte cele: ati gresit blogul.

Prima si prima oara cand am descoperit pokerul eram in Scotia, la training pentru firma la care lucrez acum. 2 carti, 5 jos, lumea pariaza, nu aveam nici o idee cum se "calculeaza" cea mai buna mana, insa mi-am facut cont la primul site intors de google (cred, insa nu sunt sigur, ca eram Absolute Poker) si am inceput procesul de invatare "the hard way". Bine, doar si doar freerolls, insa nu intelegeam de ce eu cu 44, amicul cu AJ pe board 6688K si pierdeam potul. Dar cum ambitie nu imi lipseste, am persistat, mi-am mai deschis cont la inca tzshpe site-uri, pentru a fi sigur ca nu cumva sa raman fara optiuni la freerolls ... si da-i si joaca.

Toata perioada de training, nu am citit nimic despre Holdem, nu am frecventat forumul (cu toate ca imi facusem cont) - doar jucam tzurca cu care ma obisnuisem. In fine, procesul a fost lent, mai ales ca (si aici doream sa ajung) mi-am spus un singur lucru cand m-am apucat de poker. Ca nu voi depune de la mine nici un leu pentru a-mi alimenta acest hobby. Daca voi reusi pornind de la freerolls, bine, daca nu ... asta este. Oricum, la ora aia era mai mult o curiozitate, decat o pasiune.

Asadar, cum nu depun din buzunarul meu pentru a-mi construi roll-ul, a trebuit sa am si doza necesara de noroc pentru a castiga niste banuti si mai important pentru a nu-i pierde imediat dupa ce i-am castigat. La aproximativ 5 luni de la primul contact cu pokerul, a venit si prima realizare. Un freeroll de $750 castigat pe BetFred - locul 1 $190, ship it. Ghinionul (norocul?!) a facut ca acei bani castigati sa fie castigati pe contul unui prieten, care in acea seara era la mine si ii aratam cum statea treaba cu acele freerolls - daca tot a fost contul lui, am facut o intelegere ca el va ramane cu $100, eu cu ce mai ramane dupa ce vom face "transferul" de bani - cum in retea nu exista money transfer, ca talambii am jucat SNG-uri HU noi intre noi (mai aveam vreo $2 castigati la alt freeroll pe conul meu mwhahaha ... adunam la ei pana ajungeam la $10, sa pot intra la mesele de cash). Ca norocul, cei de la BetFred nu ne-au inchis conturile si ne-au lasat in pace - ce sa stiu eu atunci de conditiile unui site de poker? Gandirea mea era: "eu i-am castigat, is ai mei, treaba mea ce si cum fac cu ei" ... brrrr, infricosator cand ma uit in spate.

Cum ziceam mai sus, norocul a facut sa nu ii pierd rapid acei banuti - chiar daca ramasesem cu aprox $70 dupa fee-ul SNG-urilor si intrasem cu restul de bani la mesele de 20NL (good bankroll management hah?!). Am urcat relativ repede la $200, unde am batut pasul pe loc destul de multa vreme. Aici am realizat ca ceva nu fac bine, am (re)dat de forum, am citit povesti ale unor useri care fac bani - chiar ma uitam cu putina reticenta la visele lui Sever, adminul de pe holdem.ro, care spunea cand si-a lansat forumul si ca ar vrea un roman in urmatorii 2,3 ani la WSOP. Yeah right, ma gandeam eu. Ce m-am putut insela! Citind povestile de succes ale unor useri care faceau banuti constant din poker, mi-am setat si eu primul tel ca "jucator de poker":

Sa fac destui bani din poker incat sa imi permit anual un concediu afara

Chestia interesanta este ca si acum, dupa mai mult de 4 ani, acelasi tel il am. Si cu mandrie pot spune ca am reusit sa imi indeplinesc targetul de fiecare data: un concediu in Croatia, unul in Muntenegru, un an in care am scos banii pentru concediu, insa nu am putut pleca fiindca Lavinia a avut mari probleme cu sarcina in evolutie si a fost nevoita sa ramana la pat, iar anul acesta am fost deja o saptamana pe malul marii la noi, in Venus la Hotel Dana (si am fost extrem de multumiti, mai ales din puctul de vedere al unui cuplu cu copil mic) si vom mai merge la mijlocul lui Septembrie pentru o saptamana in Antalya, la 5 stele AI.

Asadar, cititi blogul unui "jucator de poker" care nu are teluri mari. Daca voi reusi incet incet sa urc mizele, cu atat mai bine. Daca mi-ar placea sa ajung vreodata sa fac atat de multi bani din poker incat sa renunt la job? ... nu cred ca va fi cazul; adica si de ar fi sa nu mai fiu "consultant informatic", tot va trebui sa am o activitate langa poker. Fiindca altfel sunt convins ca m-as urca pe pereti.

Si ca sa termin in spiritul blogului, de ultima data cand am postat, am jucat un bloc de 20 SNG-uri la $3.40 - da, da, am urcat miza :D - cu rezultate bune, aproape 60% ROI, 304 puncte pentru o clasare intermediara undeva pe locul 60+ in Low Orbit. Am mai jucat si 16 SNG-uri la $1.75, unde am impresia ca PokerStars are ceva de reglat dupa cei $150 care mi-au fost oferiti drept premiu - prima sesiune de 8 mese a fost decenta, chiar daca nu am jucat foarte atent si as fi putut scoate mai mult: 2 locuri 2 si un loc 4, pentru un mic profit de $5 si ceva puncte VPP. A doua sesiune de 8 mese - toporizanta; fie mi s-au servit coolere din care eu unul nu pot iesi (AQ in late la 200/400 ante 25, stack 2600 - push evident, dau in AK BB care ma are acoperit; sau TT situatie similara, dau in AA), fie A9 spart de 52, AK spart de Q7, AK spart de AT, etc - nu ii condamn pe cei care mi-au dat call, cred ca de fiecare data aveau odds impotriva range-ului meu, insa nu mi-au rezistat mainile. Doar un loc 3, care mi-a anulat micul profit dinainte si m-a lasat si putin in gaura.
Am deschis doua mese de 25NL, am jucat aproximativ 45 min, pentru un profit de aprox $35 - cu bonusul care mi-a venit azi pentru locul 1, pot sa ma declar multumit. Retragerea care am facut-o inainte de a veni in Irlanda a fost deja "recuperata".

Voi da inca o sesiune de $3.40, revin cu rezultate dupa ce termin.

The first day of the rest of my life

Undeva trebuie sa se inceapa. Si s-a inceput.

De ce azi? Nu am nici cea mai mica idee.
De ce acum? Pai sa vedem:

* Plictiseala - singur in tara nimanui? Posibil, cu toate ca am facut lucruri si mai interesante din acest motiv

* Motivatie - incerc sa ajung VIP Gold pe Stars? Probabil ca mi-ar prinde bine un loc unde sa vada lumea cum evoluez (involuez?!?!). Daca pana acum am jucat exclusiv cash NLHE 6 max, cu rare aparitii pe la turnee + SNG-uri si vizite si mai meteorice la Razz, Limit HE, Stud aso, de cam 1 saptamana am zis sa incerc SNG-urile turbo de 18 persoane - cum modul "robot" merge de minune la SNG si imi face placere sa incerc sa iau deciziile matematic corecte, plus aici pot deschide linistit 12-20 mese, well ... cred ca asa voi incerca sa atac Gold level-ul, urcand incet incet in mize, pornind de la cea mai mica ($1.5+0.25) si pana unde ma tine bankrollul, stomacul si valoarea.

* Lauda - Nu cred/nu stiu. Adica nu prea vad cu ce as putea sa ma laud momentan. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, de ce sa nu ma laud cu Evelin, fetita mea, care acum are 1 an si 4 luni, creste intr-un ritm impresionant si ... deja a invatat sa santajeze.

* Diverse - Un amic imi zicea ca unii vor sa para cool, fiind "un-cool". Nu stiu ce sa zic, daca este trendy sau nu sa ai un blog. Vedem; ii dam drumul si daca o sa vina de la sine, bine, daca nu, nu.

Pana la urma, ar trebui sa fie un blog de poker, in care
cred totusi ca vor fi destule entry-uri si pe alte teme. Nu de alta, insa programul actual, cu servici, copil mic si familie nu imi permite sa joc atat de mult pe cat as vrea.

Si daca tot i-am dat drumul, sa pun si niste teluri pentru perioada urmatoare, in speranta ca ma voi ambitiona:

1. Silver VIP pe PokerStars la inceputul lunii viitoare si Gold pana in Noiembrie.

2. MCP 70-290 "Managing and Maintaining a Microsoft Window Server 2003 Environment" pana la inceputul lui Noiembrie

3. BR pentru SNG-urile de $16 si $27. Nu am data pentru acest target, fiindca nu imi dau seama cum vor fi nivelele superioare. Daca totul merge bine, presupun ca asta ar trebui sa se intample undeva prin primavara

4. Sa ma relaxez si sa ma rup complet de universul IT (incluzand poker) - la mijlocul lui Septembrie mergem cu sotia si pitica pentru 7 nopti la
www.miracleotel.com all inclusive. Sper sa le placa la fete si sa isi mai umple putin bateriile si Lavi.

5. Sa castig leaderboard-ul privat holdem.ro (sharkscope)? Aici nu stiu ce sanse am, fiindca grupa este $1-$15. Iar eu momentan joc la $1.75-$3.40 - cine joaca la $15 castiga un SNG iar eu trebe sa castig 10 ... not funny.

Sunt convins ca ar mai fi multe de spus, insa este destul de tarziu, maine dimineata merg la birou si am destule de pregatit, fiindca pe marti si miercuri am om alocat pentru training.

Daca tot am blog, ca si referinta, pun mai jos statisticile actuale de pe SharkScope:


Si mai jos graficul ROI functie de miza (a se vedea ce erou am fost la cele de $1):

Si o mica realizare personala:

Gata, acum chiar ma duc la somic. Noapte buna!

Stiam eu ca am uitat ceva. Daca va plac board game-urile - eu unul sunt complet dependent de ele - userul meu pe Board Game Geek este Chuckila