Thursday, August 20, 2009

Yspahan - jocuri de societate

Azi am descoperit ca unul din jocurile de societate care se afla sus in "whishlist"-ul personal, se poate juca atat online, cat si pe calculator. Yspahan, fiindca de acest board game este vorba, este un joc de strategie in care jucatorii se folosesc de zaruri pentru a determina resursele alocate fiecarei ture, mai apoi incercand fiecare, cu aceste resurse limitate, sa obtina cat mai multe puncte din diferitele zone ale tablei. Este un joc rapid, care se poate juca cu 2, 3 sau 4 jucatori; ofera destule provocari pentru cei carora le plac jocurile dificile, strategice, fiind in acelasi timp un joc care se invata repede si care prinde extrem de bine celor care tocmai incep sa experimenteze lumea jocurilor de societate.

Online se poate juca pe Yucata, iar varianta pe computer am luat-o de pe Westpark Gamers. Cine este interesat de un video review, il pot vedea pe site-ul Board Games with Scott; din pacate, eu nu stiu sa fie adus in Romania de vreuna din companiile care se ocupa cu comercializarea acestor jocuri.

Din pacate, in Romania, aceasta lume a jocurilor de societate nu are destui adepti. In Cluj de exemplu, sunt 3 firme care comercializeaza asa ceva; cu toate astea, la inceput imi era foarte greu sa pot gasi un partener de joc. Incetul cu incetul insa, toti prietenii care au venit pe la noi si au jucat un Settlers of Catan s-au declarat incantati si au revenit cu placere la o seara de jocuri, chiar daca am incercat sa scot si alte jocuri pe masa.

Chiar azi am discutat cu un prieten din Cluj despre un posibil schimb pe cand ma voi intoarce in Romania. Eu ii voi da Zooloretto si Sankt Petersburg (primul fiindca il am in doua exemplare, al doilea fiindca nu ajunge pe masa atat de des pe cat as vrea) si voi primi Mr. Jack si Fury of Dracula. De abia astept ... me uber excited.

De fiecare data cand cumpar, primesc sau schimb board games, sunt ca si un copil mic care stie ca va gasi ceva in sosetele de pe calorifer ... doar ca nu stie ce. Daca aveti cont pe Board Game Geek, userul meu este si acolo tot Chuckila.

Si in cazul in care va intrebati ce-i cu atatea linkuri ... Nu am nici un fel de legatura cu nici unul din site-urile mai sus mentionate. Pur si simplu sunt site-urile care eu le frecventez, de unde imi cumpar jocuri sau unde citesc/vizionez reviewuri. Stiu ca unii oameni sunt mai reticenti la orice fel de reclama, insa lumea jocurilor de societate este inca atat de mica, incat orice expunere este binevenita.

Editare ulterioara: Nu am mentionat absolut nimic despre poker fiindca astazi nici macar nu am deschis clientul. Vedem pe maine daca revine cheful.

Cork, vremea si cheful

Sa ramana consemnat pentru eternitate: urasc Cork-ul, Irlanda si toata aceasta insula atunci cand ploua si este innorat non-stop, zilele intregi. Sa treaca 4,5 zile si sa nu vezi un coltisor de soare, devine deprimant, oricat de optimist esti. De fiecare data cand este o asemenea vreme, imi trece prin minte cugetarea unui emo: "Eu ce fac, imi tai venele, sau mi le las lungi?"

Problema nu ar fi atat de grava, daca as fi cu cineva cu care sa mai schimb o vorba, sa mai beau un cico ... nimic dom'le, singur cuc. La lucru, acasa, la lucru, acasa - si inevitabil ajung la masa de poker. Nu ca ar fi asta o problema in sine, doar ca dupa o mie si una de nopti fara soare, nu mai am nici macar chef de joc. Si daca ceva ar fi trebuit sa invat dupa atata vreme este ca in momentul in care joc fara tragere de inima, pierd.

Daca as fi ramas cu planul A, sa joc SNG's, poate nu ar fi fost atat de rau. Am vazut si ieri, chiar si in conditiile in care nu am cea mai buna zi, o balacaresc cum necum si ma mentin in zona. Nu, a trebuit sa intind coarda si am revenit la cash pentru a doua oara, dupa ce mai jucasem putin azi (tot cash) si reusisem sa revin de la -3BI, la -1BI. Nu-i bai, tot ce am adunat ieri, am spart azi. Tot ... si inca ceva in plus.

Am mai dat drumul pe final la 3 serii de SNG's: o serie de 12 la $1.75 - am facut fix 1 ITM, noroc ca a fost locul 1. A doua serie de 8 tot la $1.75, pentru 3 ITM: 2 locuri 3 si un loc 4. Si la final, mai mult de curiozitate am dat drumul la a treia serie de 8, de data asta la $1.1 de 45 persoane turbo. Un loc 4 si un loc 1.

Numai bine ca acum ma doare si capul - noroc ca pe maine nu mai am om la training si pot sa mai citesc putin pentru MCP.