Monday, August 31, 2009

Curatenie in colectia de board games

Cum am spus intr-unul din posturile anterioare, mi-am vandut aproximativ o treime din colectia de board games. Principalele motive pentru care am ales sa fac asa ceva:

1. Jocurile care le-am vandut le-am jucat rar/deloc si nici nu se intrevedea vreo schimbare in acest sens. Degeaba am jocuri interesante/dragute de 5+ oameni, daca ne strangem cel mult 4 oameni (in cazul ideal).

2. Persoana careia le-am vandut, are intentia de a le folosi in a promova jocurile de societate. In conditiile in care, la un club sau o sala de board gaming, sansele sa se adune 5+ oameni este destul de mare, jucatorii pot beneficia de nivelul maxim de distractie pe care il poate oferi fiecare joc. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, motivul promovarii jocurilor de societate a fost principalul care m-a facut sa le dau - ca stateau la mine pe raft, sau la altcineva, era aceeasi branza. Asa insa, sper ca se vor mai aduna cateva persoane care sa guste acest hobby.

3. Am adunat ceva banuti care imi vor permite sa imi improspatez colectia cu cateva titluri care sa joaca bine in 2 pana la 4 jucatori. Daca asta este nisa in care ma incadrez, atunci voi incerca sa am o paleta cat mai larga de jocuri - functie de cine va juca, voi avea o gama mai larga de unde sa aleg jocul (interactiv, cooperativ, negociere, deductie, backstabbing, etc).

Jocurile pe care le-am dat:

1. El Grande - Un joc excelent pentru 4-5 persoane, in care mecanismele de licitatie si control al teritoriului se imbina perfect. Jocul este o adevarata bijuterie in 5 oameni - cei care nu suporta atacurile pe la spate intr-un joc, ar trebui sa stea departe. Sunt atat de multe aspecte care trebuie luate in considerare in momentul licitatiei, incat orice plan, oricat de bine pus la punct, poate fi zadarnicit de actiunile adversarilor. Unul din putinele jocuri pe care le-am notat cu 10, l-as juca cu placere in 5 oameni; din pacate, fiindca in 4 isi pierde mult din farmec, copia mea a fost nejucata


2. Zooloretto - Un joc de familie extrem de dragut si usurel, in care fiecare jucator este proprietarul unei gradine zoologice iar scopul lui este sa reuseasca cea mai reusita expozitie. Este un titlu care merge extrem de bine cu cei care nu sunt board gameri inraiti, se joaca repede si surprinzator, are destule elemente de luat in calcul pentru cei care vor un joc mai "meaty".


3. Elfenland - Un joc despre elfi (supriza, ha?) de 2-6 oameni. Fiecare jucator incearca sa parcurga cat mai multe din cele 20 orase posibile folosindu-se de modurile de transport pe care atat el, cat si alti jucatori le aseaza pe harta. E mai mult un joc de gasca (daca sunt 5+), pe care nu trebuie si nici nu prea poti sa il iei in serios. Cu o bere alaturi si o trupa de oameni faini, distractia cu siguranta nu va lipsi.


4. Intrigue - Un joc de negociere pur-sange, unde nu esti obligat sa onorezi absolut niciuna din promisiunile facute in timpul negocierii. Un joc absolut delicios pentru cei care adora acest aspect, complet nerecomandat pentru cei care pun la suflet tradarile - genul de joc care poate sa starneasca discutii aprinse odata ce partida s-a terminat.


5. El Capitan - Un joc ecomonic creat de Wolfgang Kramer. Jucatorii iau rolul unor negustori care incearca sa construiasca depozite in diferite porturi de pe harta, pentru ca la final sa castige cel mai bogat. Un review al lui Max Jamelli poate fi vizionat AICI.


6. Buccaneer - Jucatorii au un set de 5 pirati, pe care incearca sa ii plaseze in diferite stack-uri. Fiecare stack poate fi construit urmand niste reguli bine stabilite, iar in momentul in care piratii care constituie un stack sunt folositi pentru a prada o corabie, jucatorii primesc bounty functie de numarul si valoarea piratilor, pozitia lor in stack, etc. La final, cel care a adunat cel mai mult "loot" castiga. Simplu, nu?


7. Trias - Va plac jocurile cu si despre dinozauri? Well, daca va plac, acesta este jocul pentru voi. Pamantul se modifica iar jucatorii incearca sa domine fiecare continent - totul pana un meteorit loveste pamantul si sfarseste era dinozaurilor.


8. Hit or Miss - Un party game unde jucatorii au 45 de secunde pentru a scrie termenii care le vin in minte, functie de topicul care a fost ales aleator. Problema este ca nu vei stii pana la final daca trebuie sa scrii un termen pe care l-au scris toti ceilalti ... sau unul pe care l-ai scris doar tu. Genul de joc pe care e bine sa il duci la o cabana, pentru a-l juca dupa ce lumea s-a incalzit cu un vin fierbinte cu scortisoara.


9. Buy Low Sell High - Un joc economic creat de Reiner Knizia, care simuleaza investitiile in domeniul bursier. Jucatorii sunt cei care decid pretul unui bun, tot ei fiind si cei care il pot influenta functie de necesitatile de moment. Fiecare dintre cele trei bunuri existente in joc are un nivel diferit de volatilitate - depinde de fiecare jucator cat de mult doreste sa riste.


10. Monopoly: Here and Now (Limited Edition) - Aceeasi Marie, alta palarie. Nu am fost niciodata atras de Monopoly, insa sunt oameni carora inca le place acest joc. Editia limitata contine ca si "special mover marker" un autobuz londonez.


Chiar daca imi pare rau de majoritatea jocurilor (exceptie ultimul), le-am dat si sunt bine date. Ii urez noului proprietar sa le foloseasca cu spor, sa aibe parte de multa distractie si sa le poata scoate pe masa cat de des posibil.

Probabil intr-un post viitor voi reveni cu titlurile pe care mi le doresc, sau cele pe care mi le voi lua.


3 comments:

  1. Hehehe, mersi.

    De cand cu acest post, multe s-au modificat in colectie. Poate ar fi cazul sa revin cu un update - ce am mai luat, ce am mai dat si/sau ce am mai schimbat.

    ReplyDelete
  2. chiar te rog sa revii cu cateva entry'uri :D

    ReplyDelete